Každý má vlastnú voľbu: Pohodlne plávať do otroctva alebo vstúpiť do PROTIPRÚDU
Ionizácia potravín: V mene zdravia alebo zisku? Výrobcovia zaryto mlčia. Rakovina z jedla? Biznis všetko odobrí. Nevieme, čo konzumujeme. Chýba vedecký výskum

Ionizácia potravín: V mene zdravia alebo zisku? Výrobcovia zaryto mlčia. Rakovina z jedla? Biznis všetko odobrí. Nevieme, čo konzumujeme. Chýba vedecký výskum

30. 8. 2016

vytlačiť článok

Zuzana Lipová píše o spornom ošetrovaní potravín ionizačným žiarením, o ktorom spotrebitelia nič nevedia a nikto z kompetentných ho ani nechce vysvetliť

Nikdy ste o ionizácii potravín nepočuli? Túto metódu nazývanú aj ionizačná radiácia vyvinula americká armáda počas Kórejskej vojny v 50. rokoch 20. storočia. Vojaci potrebovali konzervované potraviny, ktoré by nemohli ohroziť parazity. A tak sa začali potraviny dezinfikovať rádioaktívnymi lúčmi, ktoré všetky baktérie spoľahlivo zničia. Naozaj iba baktérie? Tak prečo sa o procese dezinfekcie potravín ožarovaním stále mlčí?

V mene zisku

Podľa francúzskej investigatívnej dokumentaristky Aude Rouaux, ktorá natočila v roku 2015 film s názvom Čo je to - ožarovanie potravín?, sa ožarujú už 3% všetkých potravín, no proces ožarovania zostáva tabuizovanou témou. Výrobcovia o ňom zaryto mlčia a spotrebitelia nič nevedia. Prečo? Čo riskujeme, ak konzumujeme takéto potraviny?

Ionizáciou sa ničia baktérie a choroboplodné zárodky, predlžuje sa trvanlivosť potravín, čím sa umožňuje ich dlhšie skladovanie, prevoz na veľké vzdialenosti, no a, samozrejme, ekonomický zisk úspešne rastie. Propagátori ionizácie argumentujú tým, že ak je takéto „ošetrovanie“ potravín povolené, nemôže byť nebezpečné. Pripomína mi to scénu z filmu Pupendo, kedy učiteľka upozorní deti, ktoré sa smejú z existencie betónových lodí, že keď správu uverejnila sovietska Pravda, tak to musí byť pravda. A USA je predsa matka pokroku, tam chyby nerobia...

Práve v USA je ionizácia bežnou realitou. Ročne prejde procesom viac ako 100 miliónov kilogramov potravín. Radiačne sa ošetruje mäso (najmä mleté), vajcia, ovocie, predovšetkým sušené, zelenina, obilie (hlavne ovsené vločky), koreniny, káva, kakao, pivo a konzervované potraviny ako aj kondenzované mlieko. Ionizujúce žiarenie dokáže urýchliť aj zrenie koňaku, čo umožňuje výrobcom alkoholických nápojov uviesť na trh „dvadsaťročný“ koňak už po desiatich rokoch.

V Európskej únii sú potraviny a zložky potravín schválené na ožarovanie uvedené v smernici 1993/3/ES. Tento zoznam zatiaľ obsahuje len jednu kategóriu potravín: sušené aromatické byliny, koreniny a zeleninové korenie. Členské štáty môžu povoliť na vnútroštátnej úrovni ožarovanie potravín a zložiek potravín, ktoré dostali súhlasné stanovisko od Vedeckého výboru pre potraviny (SCF) v roku 1986, 1992, 1998, ako je ovocie, zelenina, obilniny, ryby a kôrovce, čerstvé mäso, hydina.

Čítajte TU: Týka sa to nás všetkých: Obludný plán z dielní IG Farben. Je planeta skutočne preľudnená? Najvyšší čas na selekciu! Codex Alimentarius triafa jednou ranou dve muchy: Pomaly zabíja, rýchlo zarába

Prokarcinogénne účinky

Od roku 1950 vzniklo veľmi málo odborných vedeckých štúdií na tému ionizácia potravín a jej vplyv na zdravie človeka. Ukázalo sa, že v ožiarených potravinách je nižší obsah vitamínov v porovnaní s neožiarenými, zemiaky po procese ionizácie v sebe akumulujú hladinu cukru, tučné mäso zhorkne, no to je tá krajšia strana negatívnych dôsledkov. Znepokojujúcejšie sú výsledky výskumov, podľa ktorých je v ožiarenom bravčovom mäse mnohonásobne vyšší obsah reaktívnych voľných radikálov a peroxidov, ktoré sú mutagénne a karcinogénne a ako také môžu byť iniciátormi nádorových ochorení.

Prokarcinogénny vplyv ionizovaných potravín potvrdil aj profesor Eric Marchioni z Farmaceutickej fakulty Univerzity v Štrasburgu. Vo svojom výskume sa zameral na molekulu alkyl cyklobutanon. V prírodných podmienkach táto molekula neexistuje, no ak konzumujete ionizované potraviny, tak prijímate do tela aj tieto molekuly. V 90. rokoch minulého storočia sa napríklad čerstvo ožiarená pšenica testovala v Indickom národnom inštitúte pre výživu v Hyderabade. Dlhodobo ju podávali pokusným zvieratám – myšiam, potkanom, opiciam a krátkodobo aj malej skupine detí. Výsledky tohto experimentu odborníkov značne znepokojili. U väčšiny pokusných zvierat nastali mutagénne deformácie. V krvi a kostnej dreni detí boli pozorované závažné chromozomálne zmeny, ktoré sa však upravili po vylúčení ožiarenej pšenice zo stravy.

Napriek uvedenému Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) uvádza: „Ožarovanie potravín je proces, ktorý môže byť použitý na zničenie baktérií spôsobujúcich otravu potravín ako napr. salmonely alebo kampylobaktera. Môže tiež napomôcť oddialiť proces hnitia ovocia a klíčenia zeleniny ako sú zemiaky alebo cibuľa.“

V roku 2009 postihla mačky na severe austrálskeho Sydney čudná choroba. Desiatky mačiek začali chradnúť, mali ťažkosti s prijímaním potravy, zadné labky im prestali fungovať a napokon ochrnuli. Hľadala sa príčina a našla sa: strava! Všetky mačky žrali granule Orijen z Kanady, ktoré boli upravené ionizáciou. Granule akousi náhodou dostali priveľkú dávku ionizačných lúčov. Ožarovať krmivo pre mačky je už zakázané. Nie tak stravu pre ľudí. EFSA však má svoje vysvetlenie: „Jediné nové dôkazy, ukazujúce na možné nepriaznivé účinky na zdravie, vychádzajú z niektorých nedávnych štúdií, pri ktorých sa objavili neurologické problémy u mačiek kŕmených výlučne krmivom ožiareným extrémne vysokými dávkami. Tieto účinky boli zistené len u mačiek. Avšak, ani príčiny, ani mechanizmus, ktorý by mohol vysvetliť vznik pozorovaných neurologických problémov nie sú v týchto štúdiách objasnené. Na posúdenie relevantnosti týchto štúdií pre ľudské zdravie by bol potrebný ďalší výskum.“

Samozrejme, že tieto účinky boli zistené iba u mačiek! Nepoznám nikoho, kto by sa kŕmil žrádlom pre mačky, preto nikto neochorel. Lenže kto nám zaručí, že opäť nezlyhá ľudský faktor a omylom (?) nevpáli vyššiu dávku do potravín, ktoré bežne konzumujeme? Ako zistíme, či sa nestala osudná chyba? Práve preto je potrebný ďalší výskum, práve preto majú byť konzumenti informovaní o možných rizikách.

Čítajte TU: Nový diktát korporácií s názvom TTIP! Kto bude z dohody ťažiť? Čaká nás odpad z USA a potraviny z GMO. Mexiko a India vedia svoje. Monsanto nastupuje. Čo urobí Slovensko?

Výrobcovia zaryto mlčia

Ionizácia potravín je vraj pre našu bezpečnosť. Dokumentaristka Aude Rouaux sa pokúšala kontaktovať Centrálu ožarovania potravín v Belgicku IONISIS aj podniky, v ktorých sa ionizujú potraviny vo Francúzsku, no všade sa stretla s odmietnutím. Nikto nebol ochotný o tomto procese hovoriť. Čoho sa boja?

Mimochodom, už vyše polstoročia existuje medzinárodné logo, ktorým by sa mali označovať ionizované potraviny tak, ako sa úplne samozrejme označujú napríklad potraviny bez lepku či bez laktózy. Viete o ňom? A videli ste ho na niektorých potravinách? Na obale by pekne udrelo do očí a hneď by ste vedeli, čo dávate do nákupného vozíka. Logo však nikto nepoužíva. Žeby práve preto?

Vo Výnose Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky zo 17. decembra 2003 č. 3757/2003-100, ktorým sa vydáva hlava Potravinového kódexu Slovenskej republiky upravujúca potraviny a potravinové prísady ošetrené ionizujúcim žiarením sa uvádza, že „ak sú potraviny a potravinové prísady uvádzané do obehu jednotlivo, v označení sa musia uvádzať slová: Ošetrené ionizujúcim žiarením alebo slovo Ožarované; ak ide o potraviny a potravinové prísady uvádzané do obehu poľa hmotnosti, musia byť tieto slová uvedené spolu s ich názvom na výveske alebo oznámení nad nádobou, v ktorej sú umiestnené alebo veľa nej.“

Slovenský spotrebiteľ sa už pomaly a isto učí obaly na potravinách čítať, hoci niekedy sú tie písmenká také maličké, že ani okuliare nepomôžu. Vtedy sa treba na takýto produkt vykašľať, lebo výrobca zrejme za týmito nečitateľnými správami niečo skrýva. Možno nie, ale ak nemá ku mne elementárnu úctu, aby ma informoval, čo si kupujem, tak ho predsa v jeho správaní nebudem podporovať. No a plody mora či potraviny z ďalekých diaľok doma jednoducho nejem. Lebo neviem, ako boli ošetrené, kým ich sem dopravili. Mimochodom, práve tie sa ožarujú o dušu.

Keď nás nechráni štát, musíme sa chrániť sami. Musíme vedieť, čo jeme, pýtať sa, čítať, vyberať. A to, čo nepoznáme, nekupujme. Pohodlne bez toho prežijeme. Či skôr práve bez toho.


Tagy článku

Odporúčame

Chytré hračky: zabijaci všetkých vrodených schopností. Prečo máme problémy porozumieť textu? Masová degenerácia mozgov. Kruh sa uzatvára, bude ešte horšie. Cesta k záchrane pred „debilizáciou“ existuje. Začneme znova čítať?

Chytré hračky: zabijaci všetkých vrodených schopností. Prečo máme problémy porozumieť...

Problém, ktorý nevidíme: Sme ponorení do vĺn, ktoré nás „saunujú“ bez toho, aby sme o tom vedeli. Čo robiť, aby nás mobilný telefón negriloval? Wi-Fi siete sú skvelé, lenže...

Problém, ktorý nevidíme: Sme ponorení do vĺn, ktoré nás „saunujú“ bez toho, aby sme o...

to top